Τι καινούργιο χαράσσει στον Πολιτισμό η γραφίδα της RapMedia

Εμφανίσεις: 168

Μια νέα συνταξιδιώτισσα έρχεται στην RapMedia και στο Morias News, για να σας συμπαρασύρει σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στην Τέχνη και τον Πολιτισμό. Με κάρτα επιβίβασης διαρκείας και αφετηρία την Κόρινθο, βάζουμε πλώρη προς όλα τα πλάτη και μήκη της γης!

Με την ψηφιακή γραφίδα του Σήμερα, εγκαινιάζουμε ένα πολυμορφικό παράθυρο πρόσβασης σε όλα όσα μας εντυπωσίασαν στο Χτες.

Με ιδιαίτερη χαρά, λοιπόν, καλωσορίζουμε στην ομάδα μας την MA αρχαιολόγο, Μαυρογονάτου Αφροδίτη, η οποία θα αρθρογραφεί σχετικά με τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον, στα πλαίσια εθελοντικής προσφοράς.

Καλοτάξιδη!

 

 

Δήμος Κορινθίων: «Λούνα πάρκ ανακύκλωσης» στην Παναγή Τσαλδάρη την Τετάρτη 10/11/2021

Εμφανίσεις: 108

«Λούνα πάρκ ανακύκλωσης» στην Παναγή Τσαλδάρη αύριο Τετάρτη στην Κόρινθο.

Ο Δήμος Κορινθίων, στο πλαίσιο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα περιβάλλοντος-ανακύκλωσης που υλοποιεί, διοργανώνει σε συνεργασία με την ΕΕΑΑ, την εκπαιδευτική δράση ανακύκλωσης ‘’Λούνα Παρκ’’, με την συμμετοχή Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Κορινθίων.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10/11/2021 , 9:00 πμ – 13:00 μμ στην πλατεία Παναγή Τσαλδάρη (Περιβολάκια) στην πόλη της Κορίνθου, ενώ θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας Covid 19.

Η σημαντικότητά της εν λόγω δράσης έγκειται στην ενημέρωση σε θέματα ανακύκλωσης, μέσω εκπαιδευτικών παιχνιδιών από καταρτισμένο προσωπικό, των μικρών μαθητών δηλαδή μιας ομάδας ανθρώπων που τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσουν το κύριο μέρος της κοινωνίας.

Δήμος Βέλου-Βόχας: Συνέδριο “Η Βόχα στον Χρόνο” στις 16-17/10/2021. Δείτε το πρόγραμμα

Εμφανίσεις: 638

Ο Δήμος Βέλου-Βόχας και το ΝΠΔΔ «Ανέλιξη» διοργανώνουν στις 16-17 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο Αλκυών στο Βραχάτι, ένα μοναδικό στο είδος του Συνέδριο, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Το Συνέδριο που φέρει τον τίτλο “Η Βόχα στον Χρόνο” θα φιλοξενήσει 28 εισηγητές, που θα αναπτύξουν τις εργασίες τους σε έξι συνεδρίες και δύο στρογγυλές τράπεζες. Οι εργασίες του Συνεδρίου θα διαρκέσουν δύο μέρες: Το Σάββατο 16 Οκτωβρίου και την Κυριακή 17 Οκτωβρίου. Η έναρξη θα γίνει στις 10:00 το πρωί του Σαββάτου.

Παράλληλα με τις εργασίες του Συνεδρίου θα λάβουν χώρα δύο πολιτιστικές δράσεις – παρουσίαση αυθεντικών παραδοσιακών ελληνικών φορεσιών και ερμηνεία σε κλασική κιθάρα έργων του Μίκη Θεοδωράκη – ενώ στο χώρο θα λειτουργήσει και τις δύο μέρες έκθεση ιστορικών εγγράφων.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του Συνεδρίου και την πλήρη λίστα των εισηγητών, μπορείτε να τα δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου – Η Βόχα στον Χρόνο (vochasynedrio2021.org)

Την Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου απαρτίζουν οι κάτωθι διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί:

•Βουδούρης Κώστας, Καθηγητής ΑΠΘ, Πρόεδρος Ελληνικής Επιτροπής Υδρογεωλογίας
•Δουλαβέρας Αριστείδης, Τ. Αναπληρωτής Καθηγητής Λαογραφίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
•Λώλος Γιάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
•Πανοπούλου Αγγελική, Κύρια Ερευνήτρια, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών / Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
•Πέρρα Φωτεινή, Επίκουρος Καθηγήτρια Μεσαιωνικής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
•Πουλόπουλος Νίκος, Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο του Μιζούρι-Σεντ Λούις

Η οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου «Η Βόχα στον Χρόνο» αποτελείται από τις:

•Δημητρίου Κωνσταντίνα, Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός ΜΕng, Γενική Γραμματέας Δήμου Βέλου-Βόχας, Γενική Διευθύντρια Α.Ο. «Δημόπρακτος Α.Ε.»
•Μασούρη Κατερίνα, Υπεύθυνη Γραφείου Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων, Γραμματέας Δημάρχου Βέλου-Βόχας
•Αθανασούλη Γιώτα, Δημοσιογράφος, Γραφίστρια

Η Βόχα και η ιδιαίτερη αξία του Συνεδρίου

«Ει το μέσον κτήσαιο Κορίνθου και Σικυώνος» (Δελφικός Χρησμός)
Η ονομασία Βόχα, το περίφημο Σικυώνιον πεδίον της Αρχαιότητας, γεωγραφικά προσδιορίζει την πεδιάδα που απλώνεται από τις παρυφές της Αρχαίας Κορίνθου έως και τις παρυφές της Αρχαίας Σικυώνος.

Μάλιστα, κατά τα μεσαιωνικά, βυζαντινά και προεπαναστατικά χρόνια η Βόχα γεωγραφικά προσδιόριζε την περιοχή μέχρι και τα όρια του Ξυλοκάστρου. Γι’ αυτό άλλωστε το Πυργόσπιτο στην Συκιά του οθωμανού άρχοντα της Κορίνθου, του Κιαμήλ Μπέη, αναφέρεται ως η θερινή κατοικία του στην Βόχα. Μεταεπαναστατικά η ονομασία περιορίστηκε στην πεδιάδα που αναφέραμε αρχικά, έως τις παρυφές της Αρχαίας Σικυώνος και αργότερα οριοθετήθηκε, χάριν διαχωρισμού των επαρχιών Σικυωνίας και Κορινθίας, ακριβώς στον Ασωπό ποταμό. Ο γεωγραφικός αυτός προσδιορισμός διατηρείται έως και σήμερα.
Εκτός από τη γεωγραφική του διάσταση, ο όρος «Βόχα» χρησιμοποιήθηκε το 1998 από τον αυτοδιοικητικό νόμο «Καποδίστρια» ως όνομα ενός δήμου που αποτελούσε ένα κομμάτι μόνο, της ευρύτερης γεωγραφικής ενότητας, γεγονός που μερικές φορές προκαλεί σύγχυση ανάμεσα στο ιστορικό/γεωγραφικό όνομα και στον αυτοδιοικητικό προσδιορισμό ενός δήμου.

Σε κάθε περίπτωση, η εύφορη γη, αποτέλεσμα των προσχώσεων πολλών χειμάρρων και του ποταμού Ασωπού έδωσε τη δυνατότητα να αναπτυχθούν στα όρια της πεδιάδας της Βόχας πολλά και πλούσια κεφαλοχώρια, όπως ο Άσσος, το Ζευγολατιό, το Βραχάτι, η Πουλίτσα, το Βέλο. Επίσης, στην ημιορεινή ζώνη η Στιμάγκα κυριάρχησε και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821. Κύριες καλλιέργειες αποτέλεσαν από τους αρχαιότατους χρόνους έως και σήμερα, το αμπέλι και η ελιά.

Η διαρκής κατοίκηση της περιοχής της Βόχας από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι και σήμερα, προσφέρει στους ερευνητές και επιστήμονες όλων των κλάδων τη δυνατότητα να αναπτύξουν σημαντικές παρατηρήσεις που αφορούν στην γεωλογική, αρχαιολογική, μεσαιωνική, βυζαντινή, επαναστατική και νεοελληνική ιστορία του τόπου. Οι άνθρωποι και τα έργα τους μέχρι και σήμερα σημαδεύουν τη Βόχα κι αφήνουν το στίγμα τους.

Ωστόσο, ποτέ έως σήμερα, δεν είχε υπάρξει μια συγκροτημένη και σφαιρική καταγραφή όλων αυτών των επιστημονικών ερευνών για τη Βόχα.
Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει το Συνέδριο που διοργανώνεται φέτος από το δήμο Βέλου-Βόχας και το ΝΠΔΔ «Ανέλιξη» και τις εργασίες του οποίου σας καλούμε να παρακολουθήσετε και να γίνεται κοινωνοί σημαντικών και άγνωστων πληροφοριών για τον τόπο μας.

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι τον ιστότοπο https://vochasynedrio2021.org/ θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τα νέα, τις ενημερώσεις και ό,τι άλλο αφορά στο Συνέδριο «Η Βόχα στον Χρόνο».

Η οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου

Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Βόχας: Εβδομάδα Αφιερωμένη στη Σταφίδα

Εμφανίσεις: 811

Από την Κυριακή 29 Αυγούστου έως και την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων αφιερωμένων στην σταφίδα, την ιστορία της, τον πολυδιάστατο ρόλο της και τις αναπτυξιακές προοπτικές της.

Μια εβδομάδα αφιερωμένη στη σταφίδα, κορινθιακή και σουλτανίνα διοργανώνει ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Βόχας από την Κυριακή 29 έως και την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου, με σειρά δράσεων και εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο Ζευγολατιό και το Βραχάτι.

Η Βόχα, η κεντρική πεδιάδα της Κορινθίας, που απλώνεται μεταξύ Κορίνθου και Σικυώνος, θεωρούταν από την αρχαιότητα ένας πλούσιος, γόνιμος τόπος, ευλογημένος και αξιοζήλευτος, ο οποίος στήριξε και στηρίζει οικονομικά, για αιώνες τώρα, την ελληνική οικονομία χάρη στο σημαντικότερο προϊόν της: Την Σταφίδα.

Οι σταφιδαμπελώνες της Βόχας μετά την Επανάσταση του 1821 στήριξαν το νεοσύστατο ελληνικό κράτος αφού αφενός μπήκαν υποθήκη για να αποκτηθεί ο απαραίτητος χρυσός για την κοπή του πρώτου εθνικού νομίσματος, του «Φοίνικα», και για τη σύσταση της πρώτης Εθνικής Τράπεζας, αφετέρου εξασφάλιζαν στη χώρα συναλλαγματικό απόθεμα. Στο Κοκκώνι μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του ’60 λειτουργούσε Ινστιτούτο Σταφίδας, ενώ σε όλη την περιοχή είχε αναπτυχθεί ένα μεγάλο δίκτυο μεταποιητικών επιχειρήσεων, ενώ κατά τη δεκαετία του ’20 στην περιοχή κόπηκε τοπικό νόμισμα (μάρκα), ένα από τα ελάχιστα τοπικά νομίσματα που χρησιμοποιήθηκαν στη χώρα μας.

Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Βόχας τα τελευταία δύο χρόνια έχει θέσει ως στόχο και εργάζεται συστηματικά προς τη δημιουργία ενός µοναδικού στοείδος του Μουσείου Σταφίδας που θα δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε αρχειακό και λαογραφικό υλικό, για οικονομικούς, εκπαιδευτικούς, ερευνητικούς, µουσειακούς, τουριστικούς και πολιτιστικούς σκοπούς.

Στο πλαίσιο αυτό, φέτος και το διάστημα από 29 Αυγούστου έως και 5 Σεπτεμβρίου οργανώνει σειρά δράσεων και εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν: Ημερίδες, Έκθεση Αγροτικών Προϊόντων και προϊόντων μεταποίησης αμπελοειδών, Εικαστική Εγκατάσταση, Υπαίθριο Μουσείο λαογραφικού Υλικού, αναπαράσταση ίσκιου –
αλωνιού, βιντεοπροβολές, χορευτικές και μουσικές εκδηλώσεις, δημοτική και λαϊκή βραδιά, κ.ά.

Αναλυτικά το πρόγραμμα και οι δράσεις έχουν ως εξής:

Κυριακή 29 Αυγούστου
Ημερίδα. Αίθουσα «Μίκης Θεοδωράκης» Ξενοδοχείο Αλκυών, ΒΡΑΧΑΤΙ.
Ώρα έναρξης 10:30

Ομιλητές: Αθηνά Κόρκα-Κώνστα, πρ. βουλευτής Κορινθίας, αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Παιδείας Περιφέρειας Πελοποννήσου: «Βοχαΐτικες ιστορίες σταφίδας.»
Ελένη Παπαλέκα, εκπαιδευτικός, μεταπτυχ. Λαογραφίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Αθηνών: «Η παραδοσιακή
καλλιέργεια της σταφίδας στο Ζευγολατιό Κορινθίας»
Αριστείδης Δουλαβέρας, αναπλ. καθηγητής Λαογραφίας Πανεπιστημίου: «Η άμπελος στον παροιμιακό λόγο του λαού μας»
Διάλειμμα
Χαράλαμπος Κασίμης, πρ. ΓΓ Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, καθ. Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών «Η γεωργία του παρελθόντος, εφαλτήριο για την γεωργία του μέλλοντος»
Κωνσταντίνα (Νάντια) Δημητρίου, Γενική Γραμματέας δήμου Βέλου-Βόχας: «Το ψηφιακό Μουσείο Σταφίδας του δήμου Βέλου-Βόχας»

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου
Ώρα έναρξης: 20:00, Προαύλιο 1 ου Δημοτικού Σχολείου Ζευγολατιού. ΖΕΥΓΟΛΑΤΙΟ.

Έκθεση Αγροτικών Προϊόντων και προϊόντων μεταποίησης αμπελοειδών από παραγωγούς και μεταποιητές της ευρύτερης περιοχής της Βόχας. Μικρά κεράσματα από εδέσματα φτιαγμένα με σταφίδα Εικαστική εγκατάσταση με έργα φιλοτεχνημένα από το Τμήμα Εικαστικών του Συλλόγου μας
Έκθεση Φωτογραφίας, κυρίως παλιών φωτογραφιών που απεικονίζουν την καλλιέργεια και επεξεργασία της σταφίδας στη Βόχας, αλλά και φωτογραφίες που απεικονίζουν τη σύγχρονη καλλιέργεια Υπαίθριο Μουσείο Λαογραφικού και αρχειακού υλικού.
Χρηστικά αντικείμενα και αγροτικά εργαλεία που έχουν διασωθεί από την καλλιέργεια της σταφίδας σε περασμένες εποχές. Βιντεοπροβολές από την παλιά και σύγχρονη καλλιέργεια της σταφίδας.
Αφήγηση και παραδοσιακοί χοροί από τα Χορευτικά Τμήματα του Συλλόγου μας

Η βραδιά θα κλείσει με ζωντανή Δημοτική Παραδοσιακή Μουσική από την ορχήστρα του Παναγιώτη Τσόγκα

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου
Ημερίδα. Αίθουσα «Μίκης Θεοδωράκης» Ξενοδοχείο Αλκυών, ΒΡΑΧΑΤΙ.
Ώρα έναρξης 10:30

Ομιλητές: Διονύσιος Ι. Τραμπαδώρος, ιστορικός ερευνητής, συγγραφέας: «Μια Ιστορία της Κορινθιακής Σταφίδας» Νίκος Πουλόπουλος, επίκ. Καθηγητής Ελληνικής Ιστορίας και Ελληνικού Πολιτισμού στο Παν/μιο Saint Louis Missouri: «Η σταφιδική κρίση και η έκρηξη της μετανάστευσης προς την Αμερική στις αρχές του 20ου αιώνα»

Διάλλειμα

Γεωργία Ματσούκα, Γεωπόνος, αναπληρώτρια υπεύθυνη Κέντρου Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Σικυωνίων: «Η κορινθιακή σταφίδα: Ζήτημα εκπαίδευσης για το
περιβάλλον και την Αειφορία»
Φάνης Κουρεμπές, Γεωπόνος, πρ. πρόεδρος ΕΛΓΑ: «Η επόμενη μέρα της αμπελοκαλλιέργειας στο νομό Κορινθίας. Προβλήματα και προοπτικές»
Αλέξης Παπαδόπουλος, Τεχνικός Σύμβουλος Evonik Industries AG Ελλάδας: «Διαχείριση και εξοικονόμηση υδάτινων πόρων στην καλλιέργεια αμπελοειδών».

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου

Ώρα έναρξης: 20:00, Προαύλιο 1 ου Δημοτικού Σχολείου Ζευγολατιού. ΖΕΥΓΟΛΑΤΙΟ.

Έκθεση Αγροτικών Προϊόντων και προϊόντων μεταποίησης αμπελοειδών από παραγωγούς και μεταποιητές της ευρύτερης περιοχής της Βόχας. Μικρά κεράσματα από εδέσματα φτιαγμένα με σταφίδα Εικαστική εγκατάσταση με έργα φιλοτεχνημένα από το Τμήμα Εικαστικών του Συλλόγου μας Έκθεση Φωτογραφίας, κυρίως παλιών φωτογραφιών που απεικονίζουν την καλλιέργεια και επεξεργασία της σταφίδας στη Βόχας, αλλά και φωτογραφίες που απεικονίζουν τη σύγχρονη καλλιέργεια Υπαίθριο Μουσείο Λαογραφικού και αρχειακού υλικού.
Χρηστικά αντικείμενα και αγροτικά εργαλεία που έχουν διασωθεί από την καλλιέργεια της σταφίδας σε περασμένες εποχές.
Θεατρικό Μονόπρακτο «Ο θάνατος του Περικλέους» από τη Σικυώνια Σκηνή Ζωντανή Λαϊκή Παραδοσιακή Μουσική από τον Άρη Σταύρου και τους ΔΙΑΠΑΣΩΝ Το σύνολο των δράσεων και εκδηλώσεων του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Βόχας που είναι αφιερωμένες στη σταφίδα τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Επιμελητηρίου Κορινθίας, του δήμου Βέλου-Βόχας, του ΝΠΔΔ «Ανέλιξη» του δήμου Βέλου-Βόχας και της Κοινότητας Ζευγολατιού.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις, στο υπαίθριο μουσείο, στην έκθεση κ.λπ. είναι ελεύθερη, όμως απαιτείται η χρήση μάσκας καθώς εφαρμόζονται αυστηρά όλα τα πρωτοκόλλα COVID-19.

Σας περιμένουμε!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Βόχας

Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Βόχας: Μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στον Ελληνικό Κινηματογράφο

Εμφανίσεις: 939

Ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Βόχας έχει τη χαρά να σας προσκαλέσει και φέτος, για 21 η φορά στο ετήσιο πολυθεματικό Φεστιβάλ του, διατηρώντας ζωντανό τον πάγιο στόχο του, δηλαδή την ανάδειξη και ενίσχυση της τοπικής καλλιτεχνικής παραγωγής, αλλά και την στήριξη νέων καλλιτεχνών και την ενθάρρυνση δημιουργικών συνεργειών.

Φέτος, οι πολυθεματικές εκδηλώσεις μας έχουν τίτλο: «Σινε-Ραφές: Το παλιό σου, καινούριο µου, µε σκηνοθέτη το Χρόνο» και θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 28 (ώρα έναρξης 21:30) και την Κυριακή 29 Αυγούστου (ώρα έναρξης 21:00). Αποσκοπούν στην ανάδειξη του νεώτερου ελληνικού πολιτισµού, μέσω του παλιο ελληνικού κινηματογράφου, κυρίως των δεκαετιών του ‘50, ‘60 και ‘70, όταν η εσωτερική µετανάστευση διαµόρφωσε το σύγχρονο αστικό περιβάλλον στη χώρα µας.

Θα παρουσιαστούν από τα χορευτικά τµήµατα του Συλλόγου µας χορογραφίες βασισμένες σε γνωστά τραγούδια του παλιού ελληνικού κινηματογράφου σε συνδυασμό µε αφήγηση η οποία θα ενισχύεται με αποσπάσματα από αγαπημένες ταινίες της εποχής εκείνης, µεταφέροντας τους θεατές πίσω στο χρόνο, µέσω οικείων και αγαπηµένων σκηνών. Η εσωτερική µετανάστευση, η φτώχεια της επαρχίας, η εξωτερική µετανάστευση, τα πρώτα βήµατα στη διαµόρφωση του σύγχρονου ελληνικού αστικού περιβάλλοντος και πολιτισµού, θα χρησιµοποιηθούν ως αφετηρίες, µε στόχο να αναδειχθεί η αναγκαιότητα της κοινωνικής αλληλεγγύης, της άρσης κοινωνικών αποκλεισµών και του κάθε είδους ρατσισµού. Η πρώτη μέρα του Φεστιβάλ θα κλείσει με μουσική βραδιά από τον Άρη Σταύρου και το συγκρότημα ΔΙΑΠΑΣΩΝ η οποία θα είναι αφιερωμένη στον αξέχαστο Τόλη Βοσκόπουλο.

Η δεύτερη µέρα του Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με μια μουσική βραδιά από το συγκρότημα Μ51 των Νίκου Γεωργουσάκη και Γωγώς Χονδρογιωργάκη, όπου θα
παρουσιαστούν τραγούδια Έντεχνα έως και παραδοσιακά «στην πρίζα»! Παράλληλα, και τις δύο µέρες του Φεστιβάλ θα λειτουργεί έκθεση εικαστικών έργων
από τα Τµήµατα Εικαστικών του Συλλόγου µας. Το πολυθεματικό Φεστιβάλ του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Βόχας τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, αλλά και του δήμου Βέλου-Βόχας και του ΝΠΔΔ «Ανέλιξη» του δήμου Βέλου-Βόχας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη, όμως απαιτείται κράτηση στα τηλέφωνα: 6974583005, 6907174682 και 6974866576.

Στη διάρκεια των εκδηλώσεων εφαρμόζονται αυστηρά όλα τα πρωτοκόλλα COVID-1 (είσοδος με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ αντισωμάτων, υποχρεωτική χρήση μάσκας, κ.ά.).

Σας περιμένουμε!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Βόχας

Wyndham Loutraki Poseidon Resort: «AHEPA 99 Χρόνια Προσφοράς στον Ελληνισμό και την Ελλάδα»

Εμφανίσεις: 789

Στο 5 αστέρων Wyndham Loutraki Poseidon Resort του Ομίλου COMER GROUP, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 31 Ιουλίου 2021, με πρωτοβουλία της ΑΗΕΡΑ HJ25 Άγιος Ανδρέας – Αχαΐα, η ημερίδα με θέμα «AHEPA – 99 Χρόνια Προσφοράς στον Ελληνισμό και την Ελλάδα» στην οποία παραβρέθηκαν εξέχουσες προσωπικότητες της ελληνικής ομογένειας, εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας του τόπου, ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα, η πρόξενος του Καναδά και ο Κυβερνήτης της ΑΧΕΠΑ κ. Κώστας Βαρσάμης. 

Κατά την διάρκεια των εργασιών της ημερίδας ο κ. Δημήτριος Μουτούσης, Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ HJ25 Άγιος Ανδρέας – Αχαΐα , αναφέρθηκε στην σημαντικότητα της προσφοράς της ΑΧΕΠΑ κατά τα 99 έτη από την ίδρυσή της. Στη συνέχεια ανάγγειλε την ίδρυση Αθλητικού Σωματείου «Ναυτικός Όμιλος Ανοικτής Θάλασσας Φίλων AHEPA» στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Φιλοξενίας και Εκπαίδευσης «Ακαδημία Ελληνισμού – Επιστροφή στις ρίζες» όπου μετά το πέρας της ημερίδας υπεγράφη και το καταστατικό της ιδρύσεώς του.

Η ίδρυση του Ναυτικού Ομίλου σηματοδοτεί την έναρξη μιας σημαντικής συνεργασίας του 5* Wyndham Loutraki Poseidon Resort με την ΑΗΕΡΑ HJ25 Άγιος Ανδρέας – Αχαΐα αποτελώντας μια νέα ευκαιρία ανάδειξης της πόλης του Λουτρακίου και της ευρύτερης περιοχής ως πόλου έλξης εναλλακτικού τουρισμού μέσω της διοργάνωσης αθλητικών γεγονότων, συμμετοχή αθλητών αλλά και πληθώρα επισκεπτών.

Ακολούθως, βραβεύτηκαν για την προσφορά τους και την συμβολή τους στην ΑΧΕΠΑ και στον Ελληνισμό, ο υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Ταγαράς, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Αποδήμου Ελληνισμού κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο Πρέσβης του Ισραήλ κ. Yossi Amrani, ο οποίος και επισήμανε την σημασία των πολύ καλών σχέσεων Ελλάδας – Ισραήλ και εξήρε τον ρόλο και την συμβολή της ΑΧΕΠΑ σε αυτό, o Πρέσβης του Καναδά δια της Προξένου κ.Karen Krakov, ο εκδότης του Hellenic News of America Πρόεδρος της Hermes Expo Κ. Παύλος Κοτρότσιος και ο Κυβερνήτης ΑΧΕΠΑ ΕΛΛΑΣ κ. Κώστας Βαρσάμης.

Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης οι εκλεκτοί καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν γεύσεις υψηλής γαστρονομίας στο γεύμα που παρατέθηκε προς τιμήν τους στο συνεδριακό χώρο του συγκροτήματος. Την επιμέλεια του μενού είχε ο Σεφ του Προεδρικού Μεγάρου κ. Βασίλειος Μπέκας και επίλεκτοι μάγειροι της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής «ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ».