ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΠΑΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΓΗ ΤΗΣ ΩΡΑΙΟΤΗΤΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΣ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Εμφανίσεις: 1303

Γράφει η Παυλίνα Μπεχράκη

ΕΝΑ ρυάκι από φως η Πατρίδα μου.
Ήλιόχαρη, απ’ τα πελάγη της αγκαλιασμένη,
της μνήμης ήχος δοξαστικός τη ταξιδεύει!
Τρέχει η γή της λεύτερη με του ήλιου το φως
στεφανωμένη, κι’ όλες τις ομορφάδες της!
Οό καρπερές πεδιάδες της, τα χαμηλά βουνά της,
ό Λόγος της, ή Ποιηση, η Λύρα, κελήηδημα πουλιών
οι μούσες, τήνε ταξίδεψαν, στη Γή τ’ανθρώπου!

Ό ΠΗΓΑΙΜΟΣ μας, φίλε Αναγνώστη στη γή της ωραιότητος, θα έχει σημείο εκκίνησης την αρχαιότητα, και με της Μούσας τη μοναδική συντροφιά, θα σταθούμε, να θαυμάσουμε ,να περηφανευτούμε, να παραδειγματιστούμε εμείς οι σημερινοί, αυτά τα δύσκολα για ολόκληρη την ανθρωπότητα χρόνια, που οι δυσκολίες ακολουθούν η μία την άλλη, ακάματες, μαζί με την απειλή του φόβου, την ανασφάλεια, για το “τι μέλλει γενέσθαι”, να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας ώς Έλληνες, γιατί ή ομορφιά της Πατρίδας μας μαζί με την Ελληνική ψυχή και σκέψει τον κόσμο όλο μπορεί να σώσει, κατά πως μας λέει ο Νομπρελίστας Ποιητής μας Οδυσσέας Ελύτης “Έναέ τόπος που γέννησε τον Πολιτισμό, τις υπέρτατες ιδέες και αξίες, δεν είναι δυνατόν να μείνει ουραγός. Αργά ή γρήγορά θα επανέλθει, ακόμα και τον κόσμο όλο να σώσει……..”

ΑΦΕΤΗΡΙΑ του οδοιπορικού στη, Γή της ωραιότητος,της ηπειρωτικής Ελλάδας μας, αυτή τη φορά, συνέχεια της Νησιωτικής, που υμνήσαμε κατά πως της αξίζει στον ποιητικό λόγο “ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΑΦΡΟ ΤΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ” εκδ. 2021 ή Κορινθια, που υπήρξε από τότε που γίνηκε φως, προνομιακός τόπος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, της γονιμότητας, και του μοναδικού κάλλους, αγκαλιασμένη, από δύο αδελφές θάλασσες. Ένα ζωντανό σταυροδρόμι ανθρώπων και Πολιτισμών, αμείωτης δημιουργικότητας, και εξωστρέφειας, άνθισε
και έφθασε σε παροιμιώδη ακμή, σε όλα τα επίπεδα, της Οικονομίας της Τέχνης και του Πολιτισμού.

-ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ της δαιδαλώδεις, συνθλεουν τη “καλλίστη αρμονία”, και κρατάει, αιώνες και αιώνες περήφανη, ή ωραία αυτή “Βασίλισσα” της Πελοποννήσου, μέσα στον ήλιο και στο φώς, με φαντασία την Ιστορική Πραγματικότητα ~ Θεοί, Ημίθεοι, Ήρωες, αλλά και κοινοί θνητοί την κατοίκησαν και άφησαν άσβηστα τα χνάρια τους μέσα στα μονοπάτια του Ιστορικού της πηγαιμού, και της θαυμαστής προσφοράς της στη Μητρική Ελληνικότητα, και σε όλο το ανθρώπινο τοπίο, που δεν είναι δυνατόν να περιγράφει με λέξεις!

Η ΚΟΡΙΝΘΙΑ με των Θεών την αγάπη, και τη προστασία, έπαιξε και παίζει μέχρι σήμερα, πρωταγωνιστικό ρόλο, ακόμα και στα χρόνια της μαύρης σκλαβιάς, εδώ, ξεκίνησε, ο ξεσηκωμός του Γένους, με τονκλεφτοπόλεμο. Ας περιπλανηθούμε, στοις μαγικές κόχες της, τις ιστορημένες, για να γίνουμε μάρτυρες μυστηρίων, και απόλυτης ωραιότητας, που μας προσφέρει απλόχερα. Νά φανταστούμε, με τη μαρτυρία της αρχαιολογικής σκαπάνης, την Αρχαία δόξα, να ονειρευτούμε τους μυθικούς ήρωες, να ζήσουμε, μέσα από τους θρύλους και τους μύθους, αλλά και την Ιστορική πραγματικότητα.

ΈΓΙΝΕ κατά καιρούς “μήλο της έριδος”, έτσι που την διεκδίκησαν Άραβες, Σαρακινοί, Ούνοι, Γότθοι, Ρωμαίοι, Οθωμανοί, ακόμα και ο Εγκέλαδος. Μά αυτή σηκώνεται ορθή, και προχωρεί με το κεφάλι ψηλά. …………… ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

[Παυλίνα Μπεχράκη]
Εικαστικός, Συγγραφέας, Ποιήτρια