«Έτσι ζήσαμε το Πολυτεχνείο…» Μαρτυρίες Πελοποννησίων που έζησαν τα γεγονότα (video)

Εμφανίσεις: 10147

 44 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την εξέγερση και εισβολή στο Πολυτεχνείο. Εκείνοι που έζησαν τα γεγονότα από μέσα «ξεκλειδώνουν» τη μνήμη τους

και μας επιτρέπουν να παρακολουθήσουμε με δέος, λεπτό προς λεπτό, τον ενθουσιασμό, την αγωνία, την προσμονή, την ελπίδα μα και το φόβο ! Δυο μαρτυρίες που καταγράφονται για 1η φορά! Αναφορές για το πρώτο αίτημα των φοιτητών, την κάλπη, για τις προσαγωγές από τους ασφαλίτες, το ξύλο, την υποχρεωτική στράτευση των φοιτητών που συνδικαλίζονταν … Καταθέτουν εκείνα που τους συγκλόνισαν, εκείνα που τους στιγμάτισαν και… συγκινούνται! Σκιαγραφούν στις μαρτυρίες τους το κλίμα που διαμορφώθηκε στην επαρχία από τα γεγονότα και την εξέγερση του φοιτητικού κινήματος. Τα συναισθήματα, τις προσδοκίες αλλά και τον ασφυκτικό κλοιό του καθεστώτος. H Rap Media και η υπεύθυνη Δημοσιογράφος της εκπομπής Χριστίνα Τσιορωτά τους ευχαριστούν και με ιδιαίτερη τιμή τους παρουσιάζουν στην πρεμιέρα της !

 

Νάκος Παπαιωάννου – Τεταρτοετής Φοιτητής στο Πολυτεχνείο το 1973

«Φόβος; Προφανώς και υπήρχε! Είχαμε ζήσει βλέπετε τον αυταρχισμό του καθεστώτος ήδη. Με το ξύλο, τις προσαγωγές, την υποχρεωτική στράτευση.

Θωμάς Θεοχάρης – Πρωτοετής φοιτητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο το 1973

«Έσερναν τους τραυματίες στο διάδρομο που είχαμε φτιάξει μέσα στο Πολυτεχνείο και στην αίθουσα του «νοσοκομείου» που είχαμε δημιουργήσει. Τραγουδούσαμε και κλαίγαμε… Ένας στο χώμα χιλιάδες στον αγώνα! Ήταν η πιο συγκλονιστική μου στιγμή!

Παναγιώτης Μουστόγιαννης – Φοιτητής επί πτυχίω στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων το 1973

«Ήταν περίπου 3 τα ξημερώματα. Μαθαίναμε τα όσα γινόντουσαν από το ραδιόφωνο. Δεν θα ξεχάσω την κραυγή του Παπαχρήστου προς τους φαντάρους… Μετά από 40 λεπτά ο σταθμός σίγησε…»

Γιώργος Πουλοκέφαλος: Τελειόφοιτος 6τάξιου Γυμνασίου Σπάρτης το 1973

«Η πληροφόρηση στην επαρχία έφτανε φιλτραρισμένη και ήταν ελεγχόμενη από το καθεστώς. Δεν γνωρίζαμε πολλά! Μην ξεχνάτε πως κάναμε μάθημα στα σχολεία με την φωτογραφία του Παπαδόπουλου κρεμασμένη στις τάξεις…»

 

Δείτε την εκπομπή εδώ